Auckland Art Gallery Toi o Tāmaki

Auckland Art Gallery Toi o Tāmaki

The new Auckland Art Gallery Toi o Tāmaki is an extensive public project that includes the restoration and adaption of heritage buildings, a new building extension, and the redesign of adjacent areas of Albert Park. The architecture has developed from a concept that relates as much to the organic natural forms of the landscape as it does to the architectural order and character of the heritage buildings.
The new building is characterised by a series of fine tree-like canopies that define and cover the entry forecourt, atrium and gallery areas. These light, profiled forms are inspired by the adjacent canopy of Pōhutukawa trees and “hover” over the stone walls and terraces that reinterpret the natural topography of the site. The ceilings of the canopies are assembled from carefully selected Kauri, profiled into precise geometric patterns and supported on slender and tapering shafts. These emblematic forms give the gallery a unique identity that is inspired by the natural landscape of the site.
Between the stepped stone podium and hovering canopies, an openness and transparency is created to allow views through, into and out of the gallery circulation and display spaces and into the green landscape of Albert Park. In this way the gallery opens to the park and adjoining public spaces in an inviting and engaging gesture of welcome.

The entry sequence into the gallery follows a progression from the street forecourt, under a generous and welcoming canopy, through into a lower foyer to emerge via a broad stair into the large, light-filled atrium. The atrium provides a central orientation and display space for all visitors. Gallery circulation extends from the main atrium in a clear series of loops interconnecting all gallery spaces via the smaller southern atrium that mediates the junction with the existing Wellesley Wing.

A diverse range of exhibition spaces and rooms are created, both fixed and flexible, formal and informal, heritage and contemporary, naturally lit and artificially lit, open and closed, high spaces and lower spaces.

Read more
Previous
Next

fjmtstudio acknowledges all Aboriginal and Torres  Strait Islander peoples, the Traditional Custodians of the lands on which we work.

We recognise their continuing connection to Country and pay our respects to Elders past, present and emerging.

We extend this acknowledgement to Indigenous People globally, recognising their human
rights and freedoms as articulated in the United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples.