Auckland War Memorial Museum

Auckland War Memorial Museum

Te Ao Mãrama marks a milestone for Auckland Museum in creating a precinct dedicated to cultural welcome, orientation and tikanga. It delivers a step change for visitors in terms of museum hospitality and retail experiences. Te Ao Mãrama not only reinforces the Museum's connection with the cultural landscape of Pukekawa – it acknowledges the ancestral and contemporary connections of Tamaki Makaurau to the wider Moana Pacific.
At fjmtstudio's recent completed project for the Auckland War Memorial Museum (with Jasmax, Design Tribe and Salmond Reed Architects) we have transformed Te Ao Mãrama, Auckland War Memorial Museum's South Atrium cultural and hospitality precinct.
More than just a museum entry and exit; the South Atrium combines mana whenua welcome, cultural orientation and generous hospitality. The project was in response to create a space for all Aucklanders and visitors to the city to enjoy.

fjmtstudio has created an experience that promotes a deliberate intention to connect the past, present and future of this much-loved cultural destination. The design seeks to respect the building's heritage and fulfil its potential by breathing new life into the museum. A key driver of the works is to improve circulation routes and intuitive wayfinding, and to transform the Southern Atrium into a generously-sized, warm and accessible arrival space where visitors will be welcomed with manaakitanga.

The Museum now has two strong and distinctive entry experiences, one marking the Museum's history and global heritage, and the other celebrating its place in twenty first century Auckland and Aotearoa. The new western and eastern walkways seamlessly connect the 1929 building to its 21st century evolution.

This is a uniquely Auckland development. It cements the Museum's civic role as a social and cultural anchorage for the communities it serves.

More