King & Phillip Residences

King & Phillip Residences

The King and Phillip site is situated within the highly significant heritage precinct that includes King Street Courts Building, St James’ Church, Macquarie Street Precinct and the UNESCO listed Hyde Park Barracks. Our design concept draws from the rich idiom of colonial stone masonry, lofty geometric forms, and layered tapestry of handcrafted materials. New, but respectfully so, our design re-interprets this heritage into a contemporary form and mindfully alters the narrative of colonisation reinstating a First Nations presence.
Nestled within Sydney’s heritage listed legal precinct, King & Phillip Residences benchmark a new typology for residential city
living. The client’s brief was to capture the empty nest purchaser with epicurean design tastes within a distinct architectural expression that matches a unique location nestled in between the CBD’s heritage, business, cultural and retail sectors.

The building consists of three main elements: the ‘jewel box’, podium and tower. The 2-storey street front Jewel Box is a sandstone colonnade facing King, Elizabeth and Phillip Streets and housing retail tenants, residential lobby and a common areas overlooking Queen’s Square. It comprises feature panels of sandstone quarried from the Hawkesbury River area and GRC elements which frame lofty timber vaulted ceilings. The vaults depart from colonial geometry, celebrating organic leaf forms in a celebration of Country. Feature trims of brass and coated metals further reference early craftsmanship.’Eora’, a work by First Nations artist Jake Nash, occupies the eastern elevation facing Queens Square, providing an essential narrative
representing ‘unity and acknowledgement’. The generous ‘public’ street corner plaza and colonnade - all within the boundary line - engage with the street.

A mix of Studio, 1-, 2- and 3-bedroom apartments occupy the residential levels 3-25. Typical levels are planned with high levels of efficiency - and hence value per square metre - through small cores and localised horizontal intake and exhausts at each apartment, designed in collaboration with Arup. Lower levels in the podium achieve further efficiencies by extending to all four boundaries, responding to the prevailing street wall of the adjacent buildings fronting Elizabeth and Liverpool streets, preserving the amenity of Hyde Park and St James precinct buildings. Above L13 the tower offers significant setbacks from the street frontages to distinguish the articulated tower shape and enable optimised environmental and solar amenity to apartments. The roof plane is angled to preserve solar access to the northern end of Hyde Park at critical times of the day. Highly efficient planning of basement carpark, loading areas and vehicle lifts maximises perimeter available for more valuable streetscape interfaces.

Developed in collaboration with Arup, the podium and tower facades consist of a seemingly irregular matrix of facade components that varies from floor to floor with small adjustments to a modularised system creating the impression of fluidity. Responding to the internal planning, the matrixes consist of a network of bronze glass vision panels, perforated metal feature ventilation panels, solid porcelain panels, inset wintergardens and balconies. The perforated metal feature panels provide essential natural ventilation, shading, privacy and acoustic attenuation to apartment zones.

An opportunity of an architecture of civic and cultural responsibility that also uncovers a fluid organic and gentle presence of life in the city.

Read more
Previous
Next

fjmtstudio acknowledges all Aboriginal and Torres  Strait Islander peoples, the Traditional Custodians of the lands on which we work.

We recognise their continuing connection to Country and pay our respects to Elders past, present and emerging.

We extend this acknowledgement to Indigenous People globally, recognising their human
rights and freedoms as articulated in the United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples.