Nunawading Hub

Nunawading Hub

A place to meet, collaborate, socialise and enjoy with equitable access for everyone.

Located on the derelict Nunawading Primary School site, interlinked with its football oval and Tunstall Park, lies the new Nunawading Community Hub. On the traditional land of the Woiworung, where large gatherings were held, this becomes a place of gathering and shared knowledge again.

The heritage schoolhouse is integral to the response, lying at the threshold to the site, retaining local materiality and celebrating the collective memory of many who spent their childhood there. The oval drives the highly transparent park interface. Abstract white forms rise as a backdrop to heritage fabric, to the park and to community life. The scheme creates a certain monumentality whilst playfully developing a dialogue with surrounding post-war boom homes through its roof profile. Responding to a constrained budget, considered design and detail are delivered within a restrained palette. This white, seamless backdrop celebrates people and their creativity, their activity and their sense of togetherness.