St Barnabas Church

St Barnabas Church

The new church offers a peaceful oasis of gathering and worship within the busy noise of the city. It provides a balance of open courtyard, landscaped gardens, informal and formal, fixed and flexible spaces. At the centre of the church is the informal social-heart gathering spaces and the calm peaceful space of worship.
The gentle rising curved volumes of the worship space characterise and focus the appearance of the church in the city. The worship space, with its folding floor that wraps up around the congregation and opens up to soft cloud-like ceilings, is conceived like an open-hand under the sky; a warm, protective, generous and light-fill space. Complementing the worship space is the counter-curved form of the foyer and social-heart that rises in a gesture of welcome and invitation to the central landscaped courtyard.

Separating these curved forms and courtyard from the street are the linear sheltering frame and canopies that define the entrance streetscape and steps up to the courtyard. These fine frames of off-form concrete open to the street though large windows that accommodate the shop and meeting spaces beneath the awning canopies that project out over the footpath.

The forms of this church are structured, assembled and finished in simple, modest materials; concrete, compressed cement sheet, steel and glass.

Read more
Previous
Next

fjmtstudio acknowledges all Aboriginal and Torres  Strait Islander peoples, the Traditional Custodians of the lands on which we work.

We recognise their continuing connection to Country and pay our respects to Elders past, present and emerging.

We extend this acknowledgement to Indigenous People globally, recognising their human
rights and freedoms as articulated in the United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples.