Sugar Dock

A simple white tower turning towards the harbour bridge

Sugar Dock provides 132 residential units, associated communal open space and underground carparking. The design of the development seeks to complement and respond to the building forms and open spaces within the masterplan and its urban context characterised by its relationship to large scale elements.

Informed by a long trapezoidal masterplan envelope, the tower consists of a series of glass residential apartments enclosed and anchored by two precast shells combining the visual language of the new development with that of the old Pyrmont. Within the glass form, apartments are turned away from their primary boundary, and the adjacent tower, towards the view and optimal orientation.

A podium element grounds the tower’s masonry walls and reinforces the sandstone cliff-like Bowman street alignment. A generous communal and private landscaped space links the Sugar Dock to the next tower under development. Apartments along Bowman Street have been articulated to read as a series of houses inserted into the cliff face. They have an intimate character with their connection to the park on Bowman Street and are restricted in height allowing clearer views through site views from Distillery Hill and from the communal open space.

The material chosen for the shells is vertically articulated light coloured precast concrete providing a relationship with the prominent sandstone outcrops of the Distillery Hill development. The elevations have been developed to correspond with the more private functions within and to provide protection from afternoon sun.

To the north / east, a metal/glazed balustrade system has been developed to utilise daytime reflections to provide a surface to the building at the balcony line, suppressing the slab edge. Behind the balustrade is a series of fritted glass panels, arranged to create a greater sense of privacy and to provide a ‘screen behind a screen’ effect which operates both at the individual apartment scale and the scale of the whole elevation.

The metal/glazed system provides a lightness to the buildings material character appropriate to its height and heightened environmental screening to the recessed balconies.

More

Informed by a long trapezoidal masterplan envelope, the tower consists of a series of glass residential apartments enclosed and anchored by two precast shells combining the visual language of the new development with that of the old Pyrmont. Within the glass form, apartments are turned away from their primary boundary, and the adjacent tower, towards the view and optimal orientation. A podium element grounds the tower’s masonry walls and reinforces the sandstone cliff-like Bowman street alignment. A generous communal and private landscaped space links the Sugar Dock to the next tower under development. Apartments along Bowman Street have been articulated to read as a series of houses inserted into the cliff face. They have an intimate character with their connection to the park on Bowman Street and are restricted in height allowing clearer views through site views from Distillery Hill and from the communal open space. The material chosen for the shells is vertically articulated light coloured precast concrete providing a relationship with the prominent sandstone outcrops of the Distillery Hill development. The elevations have been developed to correspond with the more private functions within and to provide protection from afternoon sun. To the north / east, a metal/glazed balustrade system has been developed to utilise daytime reflections to provide a surface to the building at the balcony line, suppressing the slab edge. Behind the balustrade is a series of fritted glass panels, arranged to create a greater sense of privacy and to provide a ‘screen behind a screen’ effect which operates both at the individual apartment scale and the scale of the whole elevation. The metal/glazed system provides a lightness to the buildings material character appropriate to its height and heightened environmental screening to the recessed balconies.

Informed by a long trapezoidal masterplan envelope, the tower consists of a series of glass residential apartments enclosed and anchored by two precast shells combining the visual language of the new development with that of the old Pyrmont. Within the glass form, apartments are turned away from their primary boundary, and the adjacent tower, towards the view and optimal orientation. A podium element grounds the tower’s masonry walls and reinforces the sandstone cliff-like Bowman street alignment. A generous communal and private landscaped space links the Sugar Dock to the next tower under development. Apartments along Bowman Street have been articulated to read as a series of houses inserted into the cliff face. They have an intimate character with their connection to the park on Bowman Street and are restricted in height allowing clearer views through site views from Distillery Hill and from the communal open space. The material chosen for the shells is vertically articulated light coloured precast concrete providing a relationship with the prominent sandstone outcrops of the Distillery Hill development. The elevations have been developed to correspond with the more private functions within and to provide protection from afternoon sun. To the north / east, a metal/glazed balustrade system has been developed to utilise daytime reflections to provide a surface to the building at the balcony line, suppressing the slab edge. Behind the balustrade is a series of fritted glass panels, arranged to create a greater sense of privacy and to provide a ‘screen behind a screen’ effect which operates both at the individual apartment scale and the scale of the whole elevation. The metal/glazed system provides a lightness to the buildings material character appropriate to its height and heightened environmental screening to the recessed balconies.

Informed by a long trapezoidal masterplan envelope, the tower consists of a series of glass residential apartments enclosed and anchored by two precast shells combining the visual language of the new development with that of the old Pyrmont. Within the glass form, apartments are turned away from their primary boundary, and the adjacent tower, towards the view and optimal orientation. A podium element grounds the tower’s masonry walls and reinforces the sandstone cliff-like Bowman street alignment. A generous communal and private landscaped space links the Sugar Dock to the next tower under development. Apartments along Bowman Street have been articulated to read as a series of houses inserted into the cliff face. They have an intimate character with their connection to the park on Bowman Street and are restricted in height allowing clearer views through site views from Distillery Hill and from the communal open space. The material chosen for the shells is vertically articulated light coloured precast concrete providing a relationship with the prominent sandstone outcrops of the Distillery Hill development. The elevations have been developed to correspond with the more private functions within and to provide protection from afternoon sun. To the north / east, a metal/glazed balustrade system has been developed to utilise daytime reflections to provide a surface to the building at the balcony line, suppressing the slab edge. Behind the balustrade is a series of fritted glass panels, arranged to create a greater sense of privacy and to provide a ‘screen behind a screen’ effect which operates both at the individual apartment scale and the scale of the whole elevation. The metal/glazed system provides a lightness to the buildings material character appropriate to its height and heightened environmental screening to the recessed balconies.

Sugardock apartments fjmt sydney

Sugardock apartments fjmt sydney

Sugardock apartments fjmt sydney

Sugardock apartments fjmt sydney

Sugardock apartments fjmt sydney