Campus

“I think of a school as an environment of spaces where it is good to learn. Schools began with a man under a tree who did not know he was a teacher discussing his realisation with a few who did not know they were students. The students reflected in what was exchanged and how good it was to be in the presence of this man. They aspired that their sons also listen to such a man. Soon spaces were erected and the first school became… The entire system of schools that followed from the beginning would not have been possible if the beginning were not in harmony with the nature of man. It can also be said that the existence will of school was there even before the circumstances of the man under a tree.”

Louis Kahn
Form and Design, Architectural Design April (London Wiley,1961)

UNIVERSITY OF NEW SOUTH WALES

UNSW Precinct Plans

fjmt was commissioned to review and develop the recent masterplans for the Central Mall, Science Precinct and the North Mall Development Zone. fjmt consulted widely with various Stakeholders, Consultants and Users to develop a more comprehensive and tangible vision for this primary open space in the heart of the campus. fjmt produced a coherent and realisable vision proposal which has subsequently been realised by a series of architects and designers, including fjmt. Following invited design competitions aimed at transforming the University campus, fjmt was commissioned to design two major new buildings.

North Mall Development Zone Science Precinct Central Mall

John Niland Scientia Building

The Scientia involves a major regeneration of the upper university campus which included the creation of the new University Square pedestrian mall (to Anzac Parade), hard and soft landscaped terraces, lighting and reconfiguration of roads and access ways. The centre-piece of the project is the Scientia building which comprises the Ceremonial Hall, exhibition space, music auditorium, multi-media facility and cinema.

Red Centre

The Red Centre Building was another major addition to the UNSW Campus. This ESD-focused building further transformed the University Science Precinct and included the creation of two new public squares, a pedestrian mall and associated landscaping. The Red Centre successfully integrates new design elements, such as the terracotta facade, with the original building and houses the Faculty of the Built Environment, the School of Mathematics, the International Office, the Electron Microscope Unit and University Security. Associated facilities include classrooms, offices, computer rooms, laboratories, and conference and meeting rooms. fjmt’s work on the urban design for the Central Mall, Science Precinct and the North Mall Development Zone and The Scientia and Red Centre

Tyree Energy Technology Building

Situated on the gateway site of the University of New South Wales main campus, at the junction of the Mall and Anzac Parade, is the Tyree Energy Technologies Building. The site is of considerable strategic importance, as it occurs at the nexus of what can be considered as three interconnected ‘urban zones.’ Each of these zones has a particular landscape and built character that overlap and intersect with the building form, responding by differentiating form, scale, and detail complexity.

Gate 2

The Gate 2 (University Terraces) project created a vibrant and active UNSW campus housing precinct along the central portion of High Street facing the entry to the Royal Randwick Racecourse.

RED CENTRE JOHN NILAND SCIENTIA
BUILDING
GATE 2 TYREE ENERGY
TECHNOLOGY BUILDING
UNIVERSITY OF SYDNEY

USYD Campus 2010 Masterplan

This campus masterplan was an important study for The University of Sydney. It addressed some of the most fundamental questions of the campus: ‘bridge’ the split nature of the campus separation over City Road and the role of this connection point as a gateway; develop the character and terminations of Eastern Avenue both at University Place and City Road; address the entrance and route from Redfern Station; determine the future form and character of Maze Crescent; address the form of the campus at the significant Cleveland Street public frontage; develop envelope controls for strategic sites; and provide clear and practical visions for the university environment.

Recognising the importance of the ‘campus experience’, the masterplan identified current and future opportunities for the transformation of the built environment, to ensure that the institution combined its traditional heritage with that of new leading-edge facilities.

The Campus Plan represented an indicative built form for the University of Sydney campus. The plan combined a detailed study of the four main precincts with the principles established by the campus planning strategy. The Plan strived to enhance amenity for the University community and general public while incorporating University accommodation needs. Built forms and outdoor spaces were combined to create a series of indoor and outdoor ‘rooms’ connected by a major axial network and secondary circulation routes. Landscaping improvements combined with the removal of on-grade carparking to increase available open space throughout the campus.

The success of the masterplan facilitated the $210 million Campus 2010 capital expenditure, which includes three new buildings, refurbishment of existing buildings and major transformation of infrastructure and public domain. fjmt has recently assisted the University in updating various aspects of the masterplan, as the institution considers options for the future beyond 2010.

Eastern Avenue Auditorium

This project for a new central lecture and seminar facility aims to transform a degraded area of the campus into an integrated sequence of built form and open space. Courtyard, forecourt and garden are created through the careful placement of seemingly autonomous architectural forms.

School of Information Technologies

The School of Information Technologies building creates a new campus gateway, transforming a vacant site adjacent to one of the city’s major road junctions. The overall form of the building has been determined to foster links with the Engineering Precinct, Seymour Centre theatre and wider community.

Sydney Law School

We interpreted this project as an opportunity to rede ne and reinterpret the architectural dialectic between city and campus: to extend the public domain and create a new opening of the university to the community, parkland and city beyond, with the study of law balanced carefully at this new threshold.

Charles Perkins Centre

Located on the western edge of the University of Sydney Camperdown campus, the Charles Perkins Centre is a six storey building designed to foster collaboration and research in a holistic trans- disciplinary manner. This world-leading research and education hub, supports researchers, academics and students from all disciplines working in areas of obesity, diabetes and cardiovascular disease.

United States Studies Centre

The USSC project reinforced the signi cance of adaptive re-use of heritage items and the inherent opportunities and constraints presented by them.

The t-out was developed to reinforce and interpret the original use of the building, as workshops, laboratories and of ces for the Civil, Mechanical and Engineering Departments.

EDITH COWAN UNIVERSITY

Edith Cowan University

The new buildings are sited on a gentle rise, set amongst bushland and eucalyptus. On one side are the broad lanes of Grand Drive leading into the new City of Joondalup, and on the other a central pathway that leads down to a modest lake and peaceful green lawns. The forms, materials and character of the new buildings have been drawn directly from this landscape.

The Chancellery buildings are made like two giant plants, their branches fanning out and rising up from the ground to almost touch at the centre. These two rising forms frame a vista down to the lake and open wide toward Grand Drive in a gesture of welcoming and invitation to the city. This curving form is assembled from Jarrah struts that begin almost parallel with the ground and gradually fold up and out, framing a new ceremonial open space and reaching up towards the sky.

The organic forms of the architecture have been developed to appear to rise almost ‘naturally’ out of the landscape itself and to represent and embody the values and aspirations of the University. Equally important is the transformation of this site into an urban focus and catalyst for a dense future campus that defines a series of symbolic, open, public spaces, of democratic nature.

UNIVERSITY OF ADELAIDE

Waite Campus

The original Waite bequest offered both a suite of important historical assets and opportunity for contemporary research and industry collaboration. To unify these elements and physical connections between them requires a greater level of clarity and legibility. Waite Road, and the buildings along it, create a barrier between the heritage quarter and the partnership sites. The masterplan offers new vistas and avenues connecting North to South, reinforcement of heritage axes and clear division between vehicular and pedestrian movement. There is opportunity to reinforce partnership intent through shared spaces and gathering nodes.

North Terrace Campus

The focus of the North Terrace Masterplan relates to the reinforcement of address and identity, pedestrian experience, engagement and creation of high quality open and connective space. There is a strong desire for the campus to be more connected to the city and wider community and to showcase talent and innovation.

Collaboration and cross-disciplinary research will be key to the University’s ongoing success and this is reinforced through improved connections between facilities, transparency and engaging shared spaces. Improving student and staff experience and reinforcing contemporary pedagogy are a central focus, achieved through a broad range of high amenity spaces and the blurring of boundaries between formal teaching zones and casual space.

Roseworthy

The masterplan for the Roseworthy Campus consolidates and enhances existing nodes, connections and precincts. A primary campus space is defined at the entry to the campus in front of the Roseworthy College. This integrates a number of heritage buildings into a pedestrian friendly green space. Behind the college, the ‘campus heart’ outdoor hub will extend the function of the newly upgraded hub interiors and create a destination at the end of the two primary pedestrian axes.

Secondary open spaces along the axes will offer amenity and outdoor learning environment plus create connection and visibility to the interiors of the surrounding buildings. Recreation and residential zones are clearly defined and kept within close proximity of the campus heart. The loop road will be reinforced as the primary loading access thus removing vehicles from the central campus wherever possible.